Afgelopen activiteiten

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

Afgelopen activiteiten - overzicht

  1. Op
    21 nov
    # 9278

    De Sint Jan Evangelist Kerk in Historisch Perspectief

    Voordracht door Dirk Thijs Vanden Audenaerde.
    Tijdens deze causerie nemen we u mee naar de vroege geschiedenis van de Sint-Janskerk, gebouwd als vervanging van de oude Romaanse kerk bij het kasteel van de hertogen.
    Dirk Thijs Vanden Audenaerde zal ingaan op de overgang van de kerkelijke functie van het oude dorpscentrum naar de huidige dorpsstructuur rondom de Sint-Janskerk. U zult ontdekken hoe deze kerk uit twee periodes stamt: het Gotische hoogkoor en het overgebleven deel van de oorspronkelijke Romaanse kerk.

    Bijzonder aan dit architectonische verhaal is het tussenstuk, dat ontstaan is door een verbouwing die na decennia van financiële stilstand voortgezet werd. Dit unieke deel bevat diverse subtiele aanpassingen, zoals verfijnde perspectiefeffecten en bogen die in hoogte variëren vanaf het orgeldoksaal tot de zijbeuken. Deze details maken de Sint-Janskerk tot een uniek erfgoedstuk, vol met eigenaardigheden die men bij een eerste blik niet meteen zou opmerken.

    Praktische informatie:

    • Datum: 21 november
    • Locatie: Sint Jan Evangelist kerk, Tervuren
    • Aanvang: 19:30 uur
    • Inkom: DF cultuurkaart 6 euro – niet leden 10 euro
    Geschiedenis & Erfgoed Architectuur Lezing 1 sessie
    Meer informatie
  2. Op
    03 okt
    # 8993

    Evolutie van de wereldbevolking en wat daar tegenover staat - Wannes Keulemans

    Meer informatie
  3. Op
    09-11 aug
    # 8111

    Tentoonstelling: "Duisburg Vroeger en Nu" Kerk van Duisburg Tervuren

    Het Davidsfonds Tervuren organiseert samen met het Feestcomité Duisburg en de Gemeente Tervuren een bijzondere fototentoonstelling: 'Duisburg Vroeger en Nu'.
    De plaats van gebeuren Kerk van Duisburg Tervuren.
    Deze tentoonstelling biedt een unieke blik op de geschiedenis en de ontwikkeling van de prachtige deelgemeente Duisburg. Oude en recente foto's en documenten komen samen om de rijke historie en de voortdurende verandering van Duisburg in beeld te brengen.

    Geschiedenis & Erfgoed Architectuur Diversiteit Nederlands | A1/A2 basisgebruiker
    Meer informatie
  4. Op
    16 mei
    # 7626

    BELEGGEN MET EXCHANGE TRADED FUNDS (ETF’s) Nikolaas De Geest

    Beste Davidsfondsleden.
    Lokatie : AC De zevenster Markt 7A Tervuren

    Graag nodigen wij u uit voor een boeiende avond gewijd aan het onderwerp
    "Beleggen met Exchange Traded Funds (ETF's)". Als fervente lezers en leergierige individuen delen we allemaal een gemeenschappelijke interesse in het vergroten van onze kennis en het versterken van onze financiële vaardigheden.

    ETF's hebben de laatste jaren veel aandacht gekregen als een toegankelijke en efficiënte manier om te beleggen in een breed scala aan activa. Of u nu nieuw bent in de wereld van beleggen of al ervaring hebt, deze bijeenkomst biedt een uitstekende gelegenheid om meer te leren over ETF's en hoe u ze effectief kunt gebruiken in uw beleggingsportefeuille.

    Tijdens deze bijeenkomst zullen we de volgende onderwerpen behandelen:

    • Wat zijn ETF's en hoe werken ze?
    • Voordelen van beleggen met ETF's ten opzichte van traditionele beleggingsmethoden.
    • Diversificatie: Hoe ETF's u kunnen helpen om uw risico te spreiden over verschillende activa.
    • Praktische tips voor het selecteren van ETF's die aansluiten bij uw
      beleggingsdoelstellingen.
    • Belasting- en kostenoverwegingen bij het beleggen in ETF's.

    Onze spreker Nikolaas De Geest is experts op het gebied van financiën en beleggen. Hij heeft meer dan 35 jaar bij ING gewerkt en wil zijn kennis en inzichten met u delen om beter te begrijpen hoe u ETF's kunt gebruiken als onderdeel van uw beleggingsstrategie.

    We kijken ernaar uit om samen met u te leren en te groeien op het gebied van financiële vrijheid en welvaart.

    Mens & Maatschappij Lezing 1 sessie Nederlands | C1/C2 vaardige gebruiker
    Meer informatie
  5. Op
    15 apr
    # 7454

    De melkboer en de geschiedenis - lezing John Vandaele

    Geschiedenis: grote gebeurtenissen uit de 20ste en 21ste eeuw

    Op 15 april e.k. vertelt ons John Vandaele, aan de hand van kleine verhalen een grote geschiedenis. Twee wereldbranden en de lessen die daaruit werden getrokken, mensenrechten als medicijn tegen het eeuwige ‘wieder en gieder’, de hoogdagen van de welvaartstaat en de aanvallen erop, de turbo van het neoliberalisme, de ecologische catastrofe, de crises van het systeem: het relaas omspant een kleine eeuw. Alles begint bij zijn grootouders, boeren op het West-Vlaamse platteland – hun eerste auto, hun wantrouwen tegen de nieuwe sociale zekerheid, hun boomgaard vol bijenkasten – maar loopt in een rechte lijn naar het leven in het 21ste-eeuwse Gent, waar burgers mee het heft in handen nemen. Veel van wat zij beleven weerspiegelt de grote politieke, economische en ideologische verschuivingen hier en in de rest van de wereld. De spreker trakteert ons op een intellectuele odyssee, beleefd als een persoonlijke geschiedenis, verteld vanuit woonkamer, wijk en stad.

    Praktisch:
    - Gemeentehuis “De Zevenster” (zaal De Wilg), Markt 7A, Tervuren.
    - Cultuurkaart – studenten- en lerarenkaart: 6 euro - niet-leden: 10 euro.

    Geschiedenis & Erfgoed Mens & Maatschappij Lezing 1 sessie
    Meer informatie
  6. Op
    18 mrt
    # 7207

    Moeten vrouwen naakt zijn om in het museum te hangen? Vrouwelijke kunstenaars in Parijs 1850-1900 Christiane Struyven

    Activiteit vindt plaats in het AC De Zevenster Markt 7 A Tervuren.
    In het midden van de 19e eeuw groeit Parijs uit tot La Ville Lumière. Het wordt een op en top moderne stad met nieuwe overheidsgebouwen, treinstations, boulevards en appartements-gebouwen met gas en elektriciteit.
    Manet, Monet, Degas en Renoir geven deze nieuwe moderniteit weer in het impressionisme. Voor vrouwen is Frankrijk dan een bijzonder patriarchale maatschappij waar ze overdag zelfs niet mogen buitenkomen zonder chaperon.
    Ze mogen er geen onderwijs, laat staan kunstonderwijs volgen. Desondanks zijn er moedige en getalenteerde vrouwen, die er beroepsschilder worden dankzij privéonderwijs.  Berthe Morisot en de Amerikaanse Mary Cassatt vervoegen de gehate impressionisten en geven de toenmalige vrouwelijke leefwereld prachtig weer.
    Vele buitenlandse kunstenaressen zoals de Finse Hélène Schjerfbeck, de Russische Marie Bashkirtseff en de Amerikaanse Cecilia Beaux komen ook naar de lichtstad.
    Al deze artiesten krijgen pas zeer laat erkenning dankzij (Amerikaanse) feministische kunsthistorica’s die vanaf 1980 zullen afstuderen.
    De museale erkenning volgt nog veel later. Camille Claudel krijgt haar eigen museum pas in 2017 in Nogent en Morisot en Schjerfbeck krijgen pas in 2019 respectievelijk een grote retrospectieve in het Musee d’Orsay en de Royal Academy.

    Ondertitel (hierboven bij titel, hoofdtitel invoeren)

    Of korte omschrijving

    Kunst & Cultuur Lezing 1 sessie Nederlands | C1/C2 vaardige gebruiker
    Meer informatie
  7. Op
    20 feb
    # 6911

    Egypte “5000 jaar langs de Nijl” AC Tervuren De Zevenster

    Multimedia reportage in full HD

    Beste vrienden van het Davidsfonds,
    Reeds verschillende jaren hebben Guido en Mia VERVOORT ons met hun mooie multimedia reportage doorheen prachtige steden en landen gevoerd. Deze keer komt Egypte aan bod. 
    In november 2022 was het de 100ste verjaardag van de ontdekking van het graf en de fabelachtige schatten van Toetanchamon.  Na een bezoek aan het moderne Egypte met de hoofdstad Caïro en haar moskeeën, de Nijl met haar dorpjes en exotische bevolking, maken we een reis 5000 jaar terug in de tijd.  We vertellen de boeiende geschiedenis van het oude Egypte vanaf de 1ste farao Narmer (3200 v. Chr.) tot de laatste koningin Cleopatra (31 v. Chr.).  Tijdens deze reis door de tijd bezoeken we de piramiden, de indrukwekkende tempels met prachtige reliëfs en beeldhouwwerk, de mysterieuze faraograven en nog veel meer...  om te eindigen evoceren we in niet minder dan 17 minuten de spectaculaire en spannende ontdekking door Howard Carter van het graf en de fabelachtige schatten van Toetanchamon.  

    Kom naar deze multimedia reportage en laat u meeslepen in een ongelofelijk reisverhaal, gebracht via mooie verhalen en prachtige beelden. Iedereen is van harte welkom.
    Cultuurkaart: 6 euro
    Lerarenkaart – leerlingen: 3 euro
    Niet-Leden: 10 euro

    Plaats: AC Tervuren Markt 7A

    Geschiedenis & Erfgoed Kunst & Cultuur Mens & Maatschappij Film
    Meer informatie
  8. Op
    11 dec
    # 6218

    De EU en de ontwikkelingslanden - Mogelijkheden voor samenwerking Walter Kennes

    Europa komt vooral in het nieuws als er grote problemen zijn. Maar wanneer de EU goed beleid voert, wordt daar meestal weinig aandacht aan besteed. Zo is er maar zelden mediabelangstelling voor het Europese ontwikkelingsbeleid. En toch is de EU één van de belangrijkste spelers voor het ontwikkelingsbeleid in de wereld, belangrijker dan de VS of China.  De EU en de lidstaten zorgen voor veruit het grootste deel van de samenwerking met de ontwikkelingslanden. In het verleden heeft de EU regelmatig een voortrekkersrol gespeeld voor het ontwikkelingsbeleid. Het gaat daarbij niet alleen over ontwikkelingshulp in de strikte zin, maar vooral over partnerschap. In de huidige geopolitieke context zijn de uitdagingen hiervoor groot. Walter Kennes zal de hoofdlijnen van het Europees ontwikkelingsbeleid schetsen. Voor onze toekomst is een vernieuwd en evenwichtig partnerschap tussen Europa en Afrika van het grootste belang.

    Walter Kennes werkte 30 jaar mee aan het ontwikkelingsbeleid van Europa, vooral over voedselzekerheid, handel en ontwikkeling, regionale samenwerking en klimaatverandering. Walter is al jarenlang de voorzitter van de Gemeentelijk Raad voor Ontwikkelingssamenwerking in Tervuren, de GROS

    Mens & Maatschappij Literatuur Politiek Lezing
    Meer informatie
  9. Op
    16 nov
    # 5879

    Kinderen van de IJzer - Anne Provoost AC De Zevenster Markt 7A

    'Kinderen van de IJzer' is het verhaal van de grootscheepse actie die de Belgische overheid organiseerde voor de kinderen uit de frontstreek: de evacuatie naar buitenlandse kolonies. Anne Provoost vernam het verhaal van haar grootmoeder, Anna Vandewalle, zelf een koloniekind, die gedurende de oorlogsjaren en langer (1915-1919) in een kolonie in hartje Parijs verbleef.

    De schrijfster reconstrueert deze periode op basis van de mondelinge getuigenissen en op basis van de opzoekingen die zij deed o.a. in de Parijse kloosters. Ze stoffeert haar verhaal met tientallen foto’s. Ze achterhaalde hoe deze kinderen de oorlogsjaren overleefden weggerukt uit hun ouderlijke nest. Ze maakte een reconstructie van een gebeuren dat veel families in de Westhoek heeft geraakt.

    Anne Provoost zal u op een boeiende manier het verhaal, waarover zij een boek geschreven heeft, een stukje onbekende geschiedenis van Wereldoorlog I komen belichten.
    Tervuren : Markt 7 A


    Literatuur Lezing 1 sessie Basiscursus
    Meer informatie
  10. Op
    03 okt
    # 5602

    'Ons slapend brein' Lezing - Prof. Steven Laureys Den Blank Overijse

    We hoeven allicht niemand te overtuigen van de heilzame kracht van een goede nachtrust.Die is niet alleen van belang om de volgende morgen met ons goede been uit bed te komen, maar minstens even belangrijk voor ons brein en ons geheugen. Maar waarom is dat zo? En waarom lukt het ons vaak niet om de slaap te vatten?

     

    Prof. dr. Steven Laureys, al vele jaren als neuroloog verbonden aan de Université de Liège en nu ook aan het Cervo Brain Research Centre van de Laval University in Canada, is wereldvermaard voor zijn baanbrekend onderzoek naar de werking van onze hersenen, niet alleen na een trauma, bij coma, psychose of locked-in-syndroom, maar ook bij gezonde mensen, zelfs in slaaptoestand.

     

    Hij komt ons vertellen hoe slaap werkt, wat goed slapen betekent en welke invloed dat heeft op ons leven. We weten dat een schooldag voor leerlingen beter wat later op de dag zou beginnen, maar waarom? En waarom vergaderen we ook best niet na een maaltijd?

    Ook andere thema’s komen aan bod. Waar komen dromen vandaan? Speelt slaaptekort een rol bij het grote aantal mensen met burn-out, depressie en angst? Hoe kom je tot een goede slaaphygiëne? Kan mediteren ons daarbij helpen?

     

    Naast vele wetenschappelijke publicaties heeft dr. Laureys ook een aantal populaire boeken op zijn naam staan. In 2013 bracht hij Ons briljante brein uit. Daarna volgden Het no-nonsense meditatieboek en vorig jaar nog Het no-nonsense slaapboek. Hij heeft ook enkele nationale en internationale prijzen in de wacht gesleept. Zo ontving hij in 2017 de prestigieuze Francquiprijs.

     

    In deze lezing geeft dr. Laureys ons ongetwijfeld meer inzicht in het levensbelangrijke domein van brein en slaap. Met een getalenteerde wetenschapper én verteller als hij wordt het vast een boeiende avond. En neen, slapen is absoluut géén tijdverspilling.

     

    Plaats en datum: dinsdag 3 oktober 2023 om 20.30 uur in Den Blank Overijse

    Carpooling: Samenkomst om 19.30 uur aan de Markt in Tervuren

    Prijs: Davidsfondsleden: 10 euro (kaarten te reserveren via de bestuursleden) – niet-leden bestellen kaarten via Den Blank, prijs: 15 euro

    Mens & Maatschappij Wetenschap & techniek Lezing 1 sessie
    Meer informatie